Çeviri-Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23 Kasım 2014 Pazar

Sağlıklı Yaşam Önerileri




  • İdeal vücut ağırlığınıza ulaşınız ve bunu korumaya çalışınız.
  • Sık sık,azar azar besleniniz.(3 ana,3 ara olmak üzere 6 öğün şeklinde)
  • Başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlamayınız.
  • Yemekler çok yavaş yenmeli,ağızda lokmalar iyice çiğnenmelidir.
  • Akşam yemeğini yatmadan 3-3.5 saat önce sonlandırınız.
  • Gün içerisinde tüketmiş olduğunuz sıvı miktarını artırınız.
  • Sofraya tuzluk getirmeyiniz,yemeğin tadına bakmadan tuz kullanmayınız.
  • Şeker ve şekerli tüm besinlerden uzak durunuz.
  • Enerji değeri yüksek,besin değeri düşük kaymak,krema,mayonez,cipsler,soslar,kuru yemiş gibi yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durunuz.
  • Süt,yoğurt,peynir gibi besinlerin yarım yağlı/yağsız olanlarını tercih ediniz
  • Kırmızı et yerine beyaz eti(balık,hindi,tavuk vb.)tercih ediniz.Ancak beyaz et de olsa aşırıya kaçmayınız.
  • Etin yağlı kısmını ve tavuğun derisini yemeyiniz.
  • Sigara ve alkol kullanmayınız.
  • Stresten mümkün olduğunca uzak durunuz.
  • Günlük fiziksel aktivitenizi mutlaka artırınız.Haftada en az 3-4 gün,30-45 dk.'dan az olamamak şartıyla,olabildiğince tempolu yürüyünüz.
  • Hafif tempoda koşma,bisiklet binme,yüzme,tenis oynama,aerobik,jimnastik tarzı kardiyovasküler tipte egzersizler de uygundur.
  • Günde 20 dk. kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanınız.
  • Yiyeceklerini kavurmak,kızartmak yerine;Haşlama,ızgara,buğulama,fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlayınız.
  • Yemeklerinize yağı yakmadan ekleyiniz.
  • Yemeklerin yağlı sularını tüketmeyiniz.
  • Yemeklerinizi bitkisel sıvı yağlarla pişiriniz.Tercihen zeytin yağı,mısır özü yağı,soya yağı,kanola yağı,bitkisel karışım yağı ve fındık yağı kullanınız
  • Etle pişirdiğiniz yemeklere yağ koymayınız.
  • Pasta,kek,kurabiye,börek ve benzeri hamur işlerinde çok fazla yağ,şeker,un ve yumurta kullanıldığı için bunlardan mümkün olduğunca az yemeye çalışınız.
  • Günlük posa(lif)alımınızı artırınız.
  • Posalı besinler:Kuru baklagiller(kuru fasulye,nohut,mercimek,kuru bakla),tam(kepekli)tahıllar(kepek,çavdar,yulaf,bulgur,makarna,erişte,un) kullanınız.
  • Taze sebze ve meyveler tercih ediniz.
  • Kabuklu yenilebilen sebze ve meyveleri sindirim problemleri yaşamıyorsanız soymadan tüketiniz.Tercihen mevsiminde en çok bulunanları seçiniz.
  • Haftada 2-3 kez kuru baklagil yemeği ve balık tüketmeye çalışınız.
  • Beyaz ekmek yerine kepek,çavdar veya yulaf ekmeğini tercih ediniz.










3 yorum:

  1. ellerinize sağlık çok güzel yazmışsınız

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler,beğenmenize Sevindim.

    YanıtlaSil
  3. Kaynak göstererek makalenizi paylaşıyorum.Teşekkürler.

    YanıtlaSil