Sağlıklı Yaşam Önerileri
- İdeal vücut ağırlığınıza ulaşınız ve bunu korumaya çalışınız.
- Sık sık,azar azar besleniniz.(3 ana,3 ara olmak üzere 6 öğün şeklinde)
- Başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlamayınız.
- Yemekler çok yavaş yenmeli,ağızda lokmalar iyice çiğnenmelidir.
- Akşam yemeğini yatmadan 3-3.5 saat önce sonlandırınız.
- Gün içerisinde tüketmiş olduğunuz sıvı miktarını artırınız.
- Sofraya tuzluk getirmeyiniz,yemeğin tadına bakmadan tuz kullanmayınız.
- Şeker ve şekerli tüm besinlerden uzak durunuz.
- Enerji değeri yüksek,besin değeri düşük kaymak,krema,mayonez,cipsler,soslar,kuru yemiş gibi yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durunuz.
- Süt,yoğurt,peynir gibi besinlerin yarım yağlı/yağsız olanlarını tercih ediniz
- Kırmızı et yerine beyaz eti(balık,hindi,tavuk vb.)tercih ediniz.Ancak beyaz et de olsa aşırıya kaçmayınız.
- Etin yağlı kısmını ve tavuğun derisini yemeyiniz.
- Sigara ve alkol kullanmayınız.
- Stresten mümkün olduğunca uzak durunuz.
- Günlük fiziksel aktivitenizi mutlaka artırınız.Haftada en az 3-4 gün,30-45 dk.'dan az olamamak şartıyla,olabildiğince tempolu yürüyünüz.
- Hafif tempoda koşma,bisiklet binme,yüzme,tenis oynama,aerobik,jimnastik tarzı kardiyovasküler tipte egzersizler de uygundur.
- Günde 20 dk. kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanınız.
- Yiyeceklerini kavurmak,kızartmak yerine;Haşlama,ızgara,buğulama,fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlayınız.
- Yemeklerinize yağı yakmadan ekleyiniz.
- Yemeklerin yağlı sularını tüketmeyiniz.
- Yemeklerinizi bitkisel sıvı yağlarla pişiriniz.Tercihen zeytin yağı,mısır özü yağı,soya yağı,kanola yağı,bitkisel karışım yağı ve fındık yağı kullanınız
- Etle pişirdiğiniz yemeklere yağ koymayınız.
- Pasta,kek,kurabiye,börek ve benzeri hamur işlerinde çok fazla yağ,şeker,un ve yumurta kullanıldığı için bunlardan mümkün olduğunca az yemeye çalışınız.
- Günlük posa(lif)alımınızı artırınız.
- Posalı besinler:Kuru baklagiller(kuru fasulye,nohut,mercimek,kuru bakla),tam(kepekli)tahıllar(kepek,çavdar,yulaf,bulgur,makarna,erişte,un) kullanınız.
- Taze sebze ve meyveler tercih ediniz.
- Kabuklu yenilebilen sebze ve meyveleri sindirim problemleri yaşamıyorsanız soymadan tüketiniz.Tercihen mevsiminde en çok bulunanları seçiniz.
- Haftada 2-3 kez kuru baklagil yemeği ve balık tüketmeye çalışınız.
- Beyaz ekmek yerine kepek,çavdar veya yulaf ekmeğini tercih ediniz.
ellerinize sağlık çok güzel yazmışsınız
YanıtlaSilTeşekkürler,beğenmenize Sevindim.
YanıtlaSilKaynak göstererek makalenizi paylaşıyorum.Teşekkürler.
YanıtlaSil